Omgevingsvergunning aanvragen
Gaat u iets in uw omgeving aanpassen? Bijvoorbeeld bouwen of slopen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.
Let op
Heeft u in 2023 een vergunning aangevraagd? Dan gelden voor u misschien andere regels.
Beschrijving
Wilt u iets veranderen op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur? Misschien heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor:
- (ver)bouwen
- slopen
- bomen kappen
- een inrit of uitrit aanleggen
- een monument herstellen, verbouwen of slopen
- oprichten of veranderen van een bedrijf (milieu)
- reclame aanbrengen
- veranderen van een werk (geen bouwwerk)
Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt voor een gewone omgevingsvergunning. Heeft uw vergunningaanvraag een groot risico voor de omgeving? Dan geldt de uitgebreide procedure.
Aanvragen
Wilt u controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt dan een vergunningscheck doen op het Omgevingsloket.
Uw plan kan invloed hebben op de leefomgeving van mensen. Voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt, is het daarom belangrijk om uw omgeving te betrekken. Participatie is wenselijk en soms verplicht. Kijk voor meer informatie over participatie en hoe u dit goed organiseert op www.kampen.nl/participatie.
Zo vraagt u een omgevingsvergunning aan:
- Ga naar het Omgevingsloket.
- Doe de vergunningcheck. U kunt de vergunning meteen aanvragen.
- De activiteiten waar u een omgevingsvergunning voor aanvraagt, kunnen nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag.
Hoe lang gaat het duren?
Gewone procedure: u krijgt de beslissing binnen 8 weken. Lukt dat niet? Dan mag de gemeente deze periode een keer verlengen met 6 weken.
Uitgebreide procedure: u krijgt de beslissing binnen 6 maanden. Lukt dat niet? Dan mag de gemeente deze periode met 6 weken verlengen.
Kosten
De kosten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor u een vergunning aanvraagt. U vindt de kosten in de tarieventabel bij de legesverordening 2024. Medewerkers van de afdeling Fysieke leefomgeving kunnen u ook informeren over de kosten.
Bezwaar
Bent u het niet eens met de beslissing over uw vergunning? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u weten waarom u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente. Ook andere mensen die ermee te maken hebben mogen bezwaar maken.
- Bij een gewone procedure maakt u bezwaar bij de gemeente. Bij een uitgebreide procedure geeft u uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit.
- Doe dit binnen 6 weken. De gemeente neemt dan een nieuwe beslissing. Bent u het niet eens met die beslissing? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’. Doe dat binnen 6 weken. U kunt alleen bij de rechter in beroep gaan als u bezwaar heeft gemaakt.
Heeft u een zienswijze ingediend? Dan kunt u in beroep bij de Raad van State.
Eventueel kunt u daarna nog in hoger beroep gaan. - Heeft niemand gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
Contact
Heeft u vragen over een omgevingsvergunning? Of kunt u de vergunning niet online aanvragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).