Afwijken van het omgevingsplan
In een omgevingsplan staat waar, wat en met welk doel gebouwd mag worden. Wilt u afwijken van het omgevingsplan? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.
Let op
Heeft u in 2023 een vergunning aangevraagd? Dan gelden voor u mogelijk andere regels.
Beschrijving
Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.
Gaat u:
- bouwen, verbouwen of slopen?
- een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker
- een gebouw op een andere manier gebruiken?
Dan moeten uw plannen passen in het omgevingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA).
Voor het bouwen of verbouwen zelf moet u vaak ook een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen voor een technische bouwactiviteit.
Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het omgevingsplan te wijzigen.
Een verzoek tot wijzigen van het omgevingsplan is ingewikkelder dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning BOPA. Het is daarom verstandig om eerst met de gemeente te overleggen over wat voor uw situatie de beste manier is.
Aanvragen
Neem contact op met de gemeente om uw plannen te bespreken. Doe dit ruim voordat u de vergunning aanvraagt. Zo heeft uw aanvraag meer kans van slagen.
Uw plan kan invloed hebben op de leefomgeving van mensen. Voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt, is het daarom belangrijk om uw omgeving te betrekken. Participatie is wenselijk en soms verplicht. Kijk voor meer informatie over participatie en hoe u dit goed organiseert op www.kampen.nl/participatie.
Zo vraagt u een vergunning aan voor het afwijken van het omgevingsplan:
- Ga naar het Omgevingsloket.
- Doe de vergunningcheck.
- U ziet of u een vergunning nodig heeft.
- Log in
- voor uzelf: met DigiD
- voor een bedrijf: met eHerkenning
- U geeft aan of u heeft overlegd met de omgeving.
Voorwaarden
De voorwaarden voor een vergunning om af te wijken van het omgevingsplan zijn:
- U heeft vooraf overlegd met belanghebbenden.
- Uw plannen gaan niet ten koste van de aangewezen functies van een gebied. Als u bijvoorbeeld een bedrijfspand wilt bouwen in een woongebied, dan mag dat niet leiden tot minder woongenot voor de omwonenden.
- De gemeenteraad geeft een positief advies over uw aanvraag.
Hoe lang gaat het duren?
De gemeente neemt binnen 8 weken een beslissing op uw vergunningaanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.
Bezwaar
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Contact
Heeft u vragen over het afwijken van het omgevingsplan? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).