Bezwaarschrift indienen

Bent u het niet eens met een besluit? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op. We nemen dan samen met u het besluit door. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen.

Beschrijving

De gemeente kan een besluit nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld: uw aanvraag voor een subsidie of vergunning is afgewezen. Of u bent het niet eens met de ontheffing die uw buurman heeft gekregen. U kunt dan bezwaar maken.

Stappen in de procedure

  1. Wij kunnen u uitnodigen voor een gesprek. Een medewerker legt dan uit waarom wij het besluit hebben genomen. U kunt uw bezwaar ook toelichten. Soms vinden we door dit gesprek een oplossing. U bent niet verplicht om dit gesprek te voeren.
  2. De bezwaarschriftencommissieexterne-link-icoon behandelt uw bezwaar. Deze commissie is onafhankelijk. U mag tijdens een hoorzitting uw bezwaar toelichten. Na de hoorzitting geeft de commissie een advies aan de gemeente. De gemeente neemt vervolgens opnieuw een besluit. U krijgt persoonlijk bericht over het nieuwe besluit. Daarin staat ook het advies van de commissie.

Aanvragen

Bent u het niet eens met een besluit? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 038. We nemen dan samen met u het besluit door. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen.

Zo dient u een bezwaarschrift in:

  • Op deze pagina kunt u direct online bezwaar maken. U heeft hier uw DigiD of eHerkenning voor nodig.
  • U kunt ook een brief sturen aan de gemeente. U zet in uw bezwaarschrift:
    • uw naam en adres
    • de datum waarop u het bezwaarschrift heeft geschreven
    • een omschrijving en de datum van het besluit waartegen u bezwaar maakt (U kunt ook een kopie van het besluit of de publicatie meesturen of het zaaknummer in uw brief noemen.)
    • de reden(en) van uw bezwaar
    • uw handtekening

Voorlopige voorziening

Maakt u bezwaar, dan is het besluit waar u bezwaar tegen maakt nog steeds geldig. Wilt u voorkomen dat het besluit op korte termijn wordt uitgevoerd? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de rechtbank Overijsselexterne-link-icoon. Om een voorlopige voorziening aan te kunnen vragen, moet u eerst bezwaar maken.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit zijn:

  • De beslissing is schriftelijk.
  • De beslissing is van de gemeente.
  • U heeft een direct belang bij de beslissing.

U kunt ook voor iemand anders een bezwaar indienen. U heeft dan wel een machtiging van deze persoon nodig.

Hoe lang gaat het duren?

U maakt bezwaar bij de gemeente binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit.

De gemeente neemt uw bezwaarschrift in behandeling nadat de bezwaartermijn is verstreken. De gemeente heeft dan 6 weken de tijd. Moet een commissie naar uw bezwaarschrift kijken? Dan is de periode 12 weken. Deze termijn mag de gemeente met 6 weken verlengen.

Verlengt de gemeente de termijn, dan ontvangt u hierover persoonlijk bericht.

Bezwaar

Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u binnen 6 weken in beroep bij de rechtbankexterne-link-icoon.

Wet en regelgeving