Voorkom overlast door houtrook

01 november 2024
nieuws

Het wordt kouder. Dat betekent dat in veel huizen de kachel of open haard aangaat. Rook van open haarden, kachels en vuurkorven kan veel overlast veroorzaken voor uw buren. Vaak komt dit doordat het hout niet goed droog is, de kachel niet op de goede manier wordt gestookt of door de weersomstandigheden.

Wat kunt u doen om overlast te voorkomen? 10 tips!

Overlast is te voorkomen door op de juiste manier te stoken. U voorkomt zo niet alleen overlast, maar het is ook beter voor uw gezondheid en die van uw buren. De onderstaande tips kunnen u hierbij helpen.

  1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen.
  2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Op die manier worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd.
  3. Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand.
  4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Gebruik nooit brandbare vloeistoffen. Volg de vulinstructies van de kachelleverancier of fabrikant.
  5. Stook alleen droog, onbehandeld hout. Zorg ook dat het hout niet te dik is (maximaal 7 cm.).
  6. Stook niet bij windstil of mistig weer. Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en voor die van uw buren.
  7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruikt een open haard veel zuurstof. Ventileer de woning extra tijdens het stoken.
  8. Zorg voor volledige luchttoevoer. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u gaat stoken. Als het vuur te heet wordt, voeg dan minder brandstof toe. Verminder niet de luchttoevoer.
  9. Controleer regelmatig of u goed stookt. U kunt dit eenvoudig zelf controleren. Bekijk de kleur van de rook uit uw schoorsteen. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet onrustig flakkeren. Verbeter bij donkere rook of oranje vlammen de luchttoevoer.
  10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden.

Wel of niet stoken? Kijk op www.stookwijzer.nu!

Op de website www.stookwijzer.nuexterne-link-icoon kunt u zien of het verstandig is om te stoken of niet. De website geeft op postcodeniveau aan of u beter wel of niet kunt stoken. De stookwijzer houdt rekening met de lokale luchtkwaliteit en de windkracht.

Overlast? Ga in gesprek!

De helft van de mensen geeft aan wel eens last te hebben van de houtrook van kachels of vuurkorven. Heeft u overlast van houtstook? Vaak zijn uw buren zich hier niet van bewust. Of ze weten niet wat ze kunnen doen om overlast te voorkomen. Probeer het daarom op een vriendelijke manier met uw buren te bespreken. Deze tips en de website www.stookwijzer.nuexterne-link-icoon kunnen u en uw buren hierbij helpen.