‘Vergroenen begint met kleine stapjes'

Het is een bijzonder gezicht: zoemende bijtjes die afkomen op een bloeiend garagedak. Het is voor Tieno (49) en Renate (48) van der Velde uit Hagenbroek een wens die in vervulling is gegaan. Ze wilden graag een insectvriendelijke tuin. Het groene dak houdt ook nog eens hitte tegen.

“Een groen dak brengt verkoeling”, zegt Tieno. “Voor ons is dat van belang, omdat in de bijkeuken de koelkast en de vriezer staan. Dit gaat ons elektriciteitskosten schelen. En voor wie een airco heeft, zal het nog meer schelen.” De wens voor een groen dak was er bij Renate en Tieno al lang. Eerst kwam de regenton. Later werd de tuin vergroend. Nu was de tijd rijp voor de combinatie groen dak mét zonnepanelen.

Geen groene vingers

Het aanleggen van het groene dak besteedde het stel uit. De combinatie met zonnepanelen leek hen namelijk ingewikkeld. Het onderhoud vinden ze wel prima zelf te doen: af en toe bemesten of onkruid weghalen. “En ik heb niet eens groene vingers”, lacht Renate. “En jij hebt het ook moeten leren”, zegt ze wijzend naar Tieno.

Gehighlighte tekst: “Als je minder steen wilt en meer groen, moet je ergens beginnen”, zegt Renate. “Al doende leert men. Het is bij ons ook een proces van jaren geweest. En niet alles kan in één keer. Het begon met stenen uit de tuin halen en meer bomen en planten erin. Toen kwam de regenton. Het volgende plan is een regenton in de voortuin.”

Elke druppel telt

Tieno en Renate vinden het belangrijk om water te besparen. “In de nabije toekomst zal er steeds minder drinkwater beschikbaar zijn”, weet Renate. “Daarom telt elke druppel.” Zet om water te besparen alleen vaste planten in je tuin, is haar tip. “Hun wortels komen diep in de grond en hebben daarom veel minder water nodig dan eenjarige planten.” Met hun regenton kunnen ze de eerste helft van de zomer toe om de tuin te begieten.

Het stel verwacht meer groene daken te gaan zien in Kampen. Zij zijn wel vaker voorlopers. Renate: “Wij hebben al meer dan 10 jaar zonnepanelen en een zonneboiler op ons schuine dak. Destijds was er nog veel weerstand en onduidelijkheid. Veel mensen vonden het gedurfd. Nu heeft de hele buurt panelen liggen.”

Onkruid laten staan

De zonnepanelen op hun garage leveren energie op voor de infraroodpanelen die de woonkamer verwarmen. Ook zijn ze goed voor het opladen van een toekomstige elektrische auto. Ze weten dat er nadelen zitten aan panelen, zoals de beperkte mogelijkheid tot recyclen. “We kozen daarom bewust voor in Europa geproduceerde panelen die 97% recyclebaar zijn”, vertelt Tieno. “Dat ze op een groen dak liggen, brengt ook verkoeling voor de panelen zelf. Ze hebben dan een hoger rendement.”

“Hagenbroek is al een groene wijk. Voor mensen die in een versteende wijk wonen, is het nog fijner om al dat steen te doorbreken”, denkt Renate. “Dat scheelt toch een paar graden. En bij stortbuien kan het water makkelijker weg.” Vergroenen is voor iedereen te doen, denkt ze.

Gehighlighte tekst: “Het hoeft niet veel werk te zijn. Wij laten ook steeds meer onkruid staan, zoals klaver. Waarom zouden we het eigenlijk nog onkruid noemen? De insecten zijn er gek op.” Begin gewoon in kleine stapjes te vergroenen, is haar advies. “Iedereen kan een steentje bijdragen, nou ja, weghalen!”