Tijdelijke noodopvang asielzoekers
De gemeente Kampen draagt bij aan de opvang van asielzoekers.
De gemeente Kampen vangt maximaal 40 asielzoekers op aan de Hilbert van Dijkstraat 15-17 in Kampen. De locatie blijft vooralsnog open tot juli 2026. Het COA begeleidt de bewoners en is verantwoordelijk voor hun onderwijs, medische zorg en dagbesteding. Ook is het COA verantwoordelijk voor het beheer van de tijdelijke opvanglocatie en voor de veiligheid van de bewoners en van de locatie.
Veelgestelde vragen
Welke mensen zitten in deze opvang?
COA maakt de selectie van wie er komen wonen. Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen uit diverse herkomstlanden. Er komen vooral gezinnen en mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) die al aan de gemeente Kampen zijn gekoppeld om hier straks definitief te komen wonen. Het gaat om mensen die al bekend zijn in en met Kampen. Ze doen bijvoorbeeld al vrijwilligerswerk en hebben hun weg gevonden. Er kunnen volgens COA ongeveer 48 mensen gehuisvest worden, voor vooralsnog 2 jaar.
Hoe ziet het dagprogramma voor de bewoners van de opvang eruit?
De opvang in Kampen zal fungeren als een satellietlocatie van het AZC in Dronten. Dat betekent dat de asielzoekers in Dronten terecht kunnen voor dagbesteding, onderwijs en medische zorg.De (leerplichtige) kinderen gaan op het azc naar school of naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Kampen. Verder krijgen de bewoners Nederlandse les. Ook geeft COA voorlichting en trainingen over het leven in Nederland. Ze hebben daarnaast ook vrije tijd. WijZ Welzijn, Stichting Present en Stichting Gave zijn betrokken bij activiteiten met de bewoners. We zouden het fijn vinden als meer inwoners van Kampen betrokken willen zijn.
Hoe zit het met de beveiliging van de locatie? Waar kunnen we terecht met klachten over overlast?
Er zijn doordeweeks van 8.30-22.00 uur medewerkers van COA aanwezig op de locatie. In het weekend is dat van 9.00-17.00 uur. De overige uren in de avond/nacht zijn er 3 beveiligers aanwezig. Daarnaast is er regelmatig contact met de wijkagent. Bekende overlastplegers worden niet in deze noodopvang geplaatst. Als de opvanglocatie van start gaat, deelt COA een mailadres en/of telefoonnummer met omwonenden voor eventuele klachten. Ook heeft de locatie straks een eigen pagina op de website van het COA met de contactgegevens van de locatie. Deze groep mensen heeft tot nu toe voor zover bekend geen overlast veroorzaakt.
Hoe zit het met veiligheid van omwonenden rond de opvang?
Veiligheid voor iedereen heeft uiteraard de hoogste prioriteit. Zodra iemand een gevoel van onveiligheid heeft, kan dit direct worden gemeld bij COA en/of de beveiliging. Dan pakt het COA dat op met de bewoners van de opvang. Het COA zal bewoners ook adviseren niet te gaan 'hangen' bij de omliggende openbare ruimtes, zoals de sportvelden.
Komt er een hek om het terrein?
Nee, er komt geen hek om het terrein. De bewoners van de opvang zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Het terrein van de opvang is geen openbaar terrein. Het is niet mogelijk om het terrein te bezoeken zonder afspraak.
Wie betaalt de noodopvang?
Bij noodopvang regelt en financiert het COA in principe alles met betrekking tot bijvoorbeeld de locatie, meubilair, voeding, gezondheid en tolkkosten.
Wat kan ik doen om te helpen?
De bewoners komen (opnieuw) terecht in een opvanglocatie onder verantwoordelijkheid van het COA. We kunnen ons voorstellen dat u met de asielzoekers meeleeft en misschien hulp wilt aanbieden. Daar zijn we blij mee! U kunt het beste contact opnemen met het COA, via 088-715 70 00 (van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur) of via het telefoonnummer en e-mailadres van de opvanglocatie in Kampen dat op de website van het COA wordt geplaatst zodra de opvang van start gaat.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Voor algemene informatie over de opvang van asielzoekers kunt u terecht op de website van het COA: www.coa.nlU kunt uw vragen over de situatie in Kampen mailen naar ontheemden@kampen.nl. We streven ernaar uw vraag binnen 2 werkdagen te beantwoorden. Als u geïnteresseerd bent in deelname in de Klankbordgroep kunt ook mailen naar ontheemden@kampen.nl. We gaan dan graag met u in gesprek over de wederzijdse verwachtingen.
Kleinschalige woonvoorziening Cellesbroeksweg
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt sinds 2017 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) op in de kleinschalige woonvoorziening ‘de Boerderij', aan de Cellesbroeksweg in Kampen. Op dit moment is daar plek voor maximaal 20 jongeren. COA wil deze opvamglocatie volgend jaar graag uitbreiden van 20 naar 26 plekken.
Heeft u vragen aan het COA of wilt u meer weten over deze opvang? Stuur dan een mail naar kampen@coa.nl. Heeft u vragen aan de gemeente Kampen? Stuur dan een mail naar ontheemden@kampen.nl.
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over de opvang van amv’ers in Kampen.
Waarom wordt de locatie aan de Cellesbroeksweg uitgebreid?
De gemeente Kampen heeft vanwege de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (ook wel spreidingswet) de opdracht om vanaf juli 2025 in totaal 26 jongeren (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) op te vangen. Gemeente Kampen moet in november 2024 alvast aan de provincie laten weten of dit ergens zou kunnen. Door de locatie aan de Cellesbroeksweg uit te breiden met 6 plekken zou de gemeente Kampen voldoen aan die opgave.
Hoe werkt de vergunningsprocedure?
Het COA is van plan om in het najaar van 2024 een omgevingsvergunning (BOPA) aan te vragen voor inpandige uitbreiding van de locatie met 6 plekken, met ingang van 1 juli 2025 – of zoveel eerder als mogelijk is. Als deze vergunning wordt verleend, is hierop bezwaar en beroep mogelijk. Omwonenden van deze kleinschalige woonvoorziening worden via een brief geïnformeerd als de omgevingsvergunning wordt verleend.
Hoe gaat het eraan toe op de kleinschalige woonvoorziening?
Tot nu toe verbleven er maximaal 20 jongeren van 13 tot 17,5 jaar in ‘De Boerderij’. De jongeren krijgen 24/7 begeleiding. Iedere bewoner heeft een eigen voogd via Stichting Nidos. Er zijn de afgelopen jaren geen incidenten in of klachten uit de buurt geweest. Er is goed en nauw contact met partijen als de wijkagent, Wijz Welzijn en sportverenigingen.
Spreidingswet
Volgens de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (ook wel spreidingswet) moet de gemeente Kampen vanaf juli 2025 meer asielzoekers opvangen dan nu gebeurt. Om deze opgave te kunnen voltooien is de gemeente Kampen continu op zoek naar geschikte opvanglocaties.
Waar worden de extra mensen opgevangen?
De gemeente Kampen denkt erover na om in voormalig hotel Zalkerbroek aan de N50 vanaf oktober 2025 circa 34-80 asielzoekers op te vangen. Eerder is er een goed verlopen crisisnoodopvang georganiseerd in hotel Zalkerbroek. De hotelkamers zijn geschikt voor bewoning. Daarom heeft de gemeente Kampen het voorgenomen plan om deze locatie opnieuw als opvang te gebruiken. Het gaat dan vooralsnog om de periode oktober 2025 t/m april 2026.
Wanneer komen de mensen?
De precieze datum is nog onbekend, maar dat zou in ieder geval pas na juli 2025 zijn.
Waarom is de omgeving nu al geïnformeerd over de plannen?
Gemeente Kampen moet in november 2024 alvast aan de provincie laten weten of er ergens in de gemeente extra asielzoekers opgevangen kunnen worden. We willen inwoners tijdig meenemen in de plannen.
Hoe kan ik bezwaar maken?
Op dit moment kunt u geen bezwaar maken, dit kan pas als de vergunning ingediend en verleend is.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen?
We versturen enkele keren per jaar een nieuwsbrief met informatie over hulp aan ontheemden in de gemeente Kampen. Wilt u de nieuwsbrief automatisch in uw mailbox ontvangen, stuur dan een mail naar ontheemden@kampen.nl. Kent u mensen voor wie deze nieuwsbrief interessant is? Stuur de nieuwsbrief dan vooral door.