Jongerenmonitor 2023: Hoe gaat het met de Kampense jongeren?

16 juli 2024
nieuws

Hoe gelukkig en gezond zijn de jongeren in Kampen? Recentelijk zijn de resultaten van de Jongerenmonitor 2023 van GGD IJsselland gepubliceerd, waarin het welzijn van jongeren in Kampen wordt belicht. Deze vierjaarlijkse monitor biedt inzicht in de gezondheid en leefgewoonten van jongeren. Dit jaar maakt de monitor deel uit van het preventiemodel ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO), dat zich richt op het creëren van een positieve omgeving voor jongeren. De resultaten helpen ons gericht beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de jeugd. De gemeenteraad heeft deze informatie ontvangen, samen met een update over de ontwikkelingen binnen OKO.

Belangrijkste conclusies uit de Jongerenmonitor 2023

De meerderheid van de jongeren in Kampen voelt zich gelukkig, met 77% die zich meestal gelukkig voelt. Dit percentage is gestegen ten opzichte van 2021 (73%), maar ligt nog onder het niveau van 2019 (82%). Echter, 44% van de jongeren ervaart stress en 27% voelt zich somber. Prestatiedruk en problematisch gebruik van sociale media, vooral onder meisjes, zijn belangrijke oorzaken van deze klachten.

Het gebruik van alcohol en tabak onder jongeren blijft een zorgpunt. Ongeveer 29% van de jongeren heeft ooit alcohol gedronken, met een hogere frequentie in klas 4 (40%) dan in klas 2 (15%). Regelmatig drinken (minimaal één keer per week) komt voor bij 18% van de jongeren. Het gemiddelde startpunt voor alcoholgebruik is 13,3 jaar. Het gebruik van drugs is minder frequent, maar het aantal jongeren dat rookt en vapet is gestegen.

Jongeren die goed kunnen praten met hun ouders en tijd met hen doorbrengen, vertonen minder middelengebruik en psychische klachten. In Kampen geeft 84% van de jongeren aan deze steun te ontvangen. Echter, meer dan de helft van de ouders drinkt alcohol in het bijzijn van hun kind en keurt het drinken van hun kind in klas 4 goed.

Aanpak van de gemeente

De gemeente Kampen zet zich in voor een kansrijke omgeving voor jongeren met het preventiemodel 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO), dat een positieve en ondersteunende leefomgeving bevordert. Binnen dit preventiemodel is er het initiatief WachtVerzachter, dat jongeren van 12 tot 18 jaar ondersteunt tijdens hun wachttijd op jeugdhulp door hen te koppelen aan ervaringsdeskundigen en activiteiten aan te bieden. Ook is er Project Comeback, een samenwerking met topsporters die het mentale welzijn van jongeren bespreekbaar maakt. Dit project start in het schooljaar 2024/2025 en koppelt leerlingen aan topsporters via een collegetour-opzet. In het najaar van 2024 zal er een uitvoeringsplan gereed zijn met hierin alle OKO-interventies.