Informatie over het verwijderen van asbestdaken

Asbest werd voor 1994 in golfplaten verwerkt. Asbestgolfplaten liggen op veel boerenschuren, op bedrijfsdaken of kleine schuurtjes. Daken worden door de jaren heen aangetast door weer en wind. Bij asbestdaken kunnen daardoor asbestvezels vrijkomen. Omdat asbest tot 1994 werd gebruikt zijn daken met asbest erop minstens 25 jaar oud en dus steeds meer gevoelig voor weersinvloeden.

Met het stimuleren van verwijdering van asbestdaken wil de overheid zoveel mogelijk milieu- en gezondheidsproblemen voorkomen, die ontstaan door het vrijkomen van asbestvezels in de lucht. Asbest is namelijk een kankerverwekkende stof.

Daarnaast zorgen asbestdaken bij brand voor extra gezondheidsrisico’s en hoge kosten voor het opruimen van het door de brand verspreide asbest. Ook daarom is verwijdering (sanering) van asbestdaken noodzakelijk. Door de hoge kosten voor het opruimen van asbestdeeltjes bij brand zijn asbestdaken steeds vaker niet meeverzekert door verzekeringsmaatschappijen. Het hebben van een asbestdak wordt hierdoor een groter risico.

Asbestdakenkaart

De provincie Overijssel heeft alle daken in de provincie gescand op de mogelijke aanwezigheid van asbest. Inwoners van de gemeente Kampen kunnen via de website http://overijssel.asbestdakenkaart.nlexterne-link-icoon bekijken of het dak van hun woning of schuur mogelijk asbest bevat. Door uw eigen adres in te voeren, kunt u zien of het dak bijvoorbeeld als niet verdacht, deels verdacht of verdacht is aangemerkt. De asbestdakenkaart geeft een indicatie of een dak asbest bevat. U kunt via de site direct reageren en fouten doorgeven. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u geen asbestdak hebt, dat de sanering is gepland of al uitgevoerd is, of dat de gegevens niet kloppen. De kaart is gemaakt op basis van luchtfoto's en kan door de automatische verwerking van gegevens fouten bevatten.

Alle reacties komen direct bij de gemeente Kampen terecht. Op basis van de kwaliteit van de reacties (denk aan het toevoegen van bewijs) brengt de gemeente wijzigingen aan in de kaart. De asbestdakenkaart wordt maandelijks geactualiseerd. Op de website staat uitgebreide uitleg over hoe de kaart werkt en wat u moet doen wanneer u ziet dat u een asbestdak heeft.

Waar vindt u asbest?

Vanaf 1993 is het verboden om asbest te gebruiken. U kunt er dus vanuit gaan dat na 1994 geen asbest meer is toegepast.

Waar u nog wel asbest kunt aantreffen:

  • In golfplaten op een gebouw, aanbouw of schuur. Asbest werd voor 1994 in golfplaten verwerkt. Asbestgolfplaten liggen op veel boerenschuren, op bedrijfsdaken of kleine schuurtjes. Golfplaten die vanaf 1994 geproduceerd zijn bevatten géén asbest. U ziet dan op de een-na-laatste golf van de plaat de letters NT (new technology), AFM (asbest free material) of NA (non asbestos) staan.
  • In leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd. Dakleien kunnen ook van (lei)steen zijn. Daar zit geen asbest in. Heeft u verdachte dakleien? Een gecertificeerd inventarisatiebedrijf kan dit onderzoeken.
  • Asbest kan ook in dakleer verwerkt zijn. Meestal wordt dit op platte daken gebruikt.

Zelf verwijderen en afvoeren van asbest

U mag als particulier wanneer u in totaal niet meer dan 35 vierkante meter asbestdak op uw perceel heeft dit zelf verwijderen, goed inpakken en afvoeren naar Recycling Kampen, met een gewicht tot aan 600 kilo. Verwijderen van asbest moet u ruim van te voren, voordat u wilt gaan verwijderen, melden bij het omgevingsloket online. Voorwaarde is dat het materiaal hechtgebonden, onbeschadigd en geschroefd is. Sterk verweerde of kapotte asbestplaten mag u niet zelf verwijderen. Dakleien mag u ook niet zelf verwijderen, omdat deze vaak vastgespijkerd zijn. De omgevingsdienst IJsselland kan u vertellen of u het asbest moet laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf of dat u het zelf kunt verwijderen. Voor meer informatie kunt u bellen met 088 525 10 50. Wanneer u toestemming van vergunningen heeft ontvangen kunt u overgaan tot het saneren en afvoeren van het asbestdak.

  • Doe minimaal 4 weken voordat u asbest wilt verwijderen een melding bij het omgevingsloketexterne-link-icoon.
  • Bij Recycling Kampenexterne-link-icoon kunt u gratis folie en materiaal ophalen om het verwijderde asbest in te pakken.
  • U mag zelf geen asbest verwijderen totdat u een brief met toestemming van de gemeente Kampen heeft ontvangen.
  • Heeft u het asbest verwijderd en goed ingepakt? Breng het dan naar Recycling Kampen, Haatlandhaven 16 in Kampen. Asbest dakplaten die niet goed zijn verpakt, worden niet geaccepteerd.

Voor het inleveren van asbest moet u aan de volgende eisen voldoen:

  • dubbel verpakt in doorzichtig plastic (PE folie 0,2 mm dik)
  • voorzien van een duidelijk zichtbare sticker met daarop ‘asbest’ elke laag
  • plastic dichtvouwen en met tape dichtplakken (niet met touw, dat geeft kans op scheuren in de verpakking)
  • Leg het asbest zorgvuldig in de daarvoor bestemde container. Niet storten of gooien.
  • Is het asbest niet goed verpakt? U kunt dan bij Recycling Kampen alsnog aparte zakken en folie voor asbest krijgen. U moet het asbest dan wel buiten het terrein van Recycling Kampen verpakken.

Voldoet u niet aan de eisen?

Heeft u meer dan 35 vierkante meter asbest op uw dak(en)? Of voldoet u op een andere manier niet aan de eisen? U moet het asbest dan door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf laten saneren. Gecertificeerde bedrijven vindt u op www.ascert.nlexterne-link-icoon.

Meer informatie

In de Asbestwegwijzerexterne-link-icoon kunt u zien waar binnen en buiten uw huis asbest kan zitten. Op de website van MilieuCentraal leest u meer informatie over asbestvrije en asbesthoudende golfplaten en hoe u ze herkent.

Kijk voor meer informatie over asbestdaken en het verwijderen ervan op:

Heeft u nog vragen? U kunt altijd bellen met de gemeente Kampen via telefoonnummer: 14038 of een e-mail sturen naar: vergunningen@kampen.nl.