Hulp bij het huishouden

Soms lukt het niet om zelf uw huishouden te doen. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of hoge leeftijd. Hulp in de huishouding kan dan een oplossing zijn.

Instructie tekst: Bent u 67 jaar of ouder dan vraagt u huishoudelijke hulp aan via Kampen Zorgt Samen (KZS). Kijk hiervoor onder 'Aanvragen'.

Beschrijving

Een huishoudelijke hulp doet het werk dat u niet zelf kunt doen of regelen. Bijvoorbeeld: stoffen en stofzuigen van woonkamer en slaapkamer, schoonmaken van badkamer, toilet en keuken, vloeren dweilen, zorgen voor schone was en verschonen van uw bed.

Welke hulp of begeleiding u krijgt, is afhankelijk van uw situatie. De gemeente kijkt samen met u wat u zelf nog kunt doen, wat uw omgeving voor u kan doen en of er nog andere oplossingen nodig zijn. De gemeente beslist welke hulp u krijgt en hoeveel.

Heeft u verzorging of verpleging nodig? Vraag dan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of een zorgkantoor om de zorg die u nodig heeft.

Aanvragen

Vraag eerst of mensen in uw omgeving u kunnen helpen (bijvoorbeeld uw partner, kinderen, familie, buren of anderen). Er zijn soms ook organisaties die u kunnen helpenexterne-link-icoon. Wij noemen dat de sociale basis. Heeft u geen hulp in uw omgeving of heeft u extra ondersteuning nodig? U kunt dan hulp aanvragen. Wij kijken dan welke ondersteuning er in uw situatie nodig is.

Bent u 67 jaar of ouder?

Vraag huishoudelijke hulp dan aan via Kampen Zorgt Samenexterne-link-icoon. Dit kan op de volgende manieren:

Bent u jonger dan 67 jaar?

Vraag dan huishoudelijke hulp aan bij de gemeente. Dit kan op de volgende manier:

  • hulp aanvragen op deze pagina (met DigiD of eHerkenning)
  • bellen met de balie Inkomen en zorg: 14 038 (keuze 1)
  • langskomen in het stadhuis (iedere werkdag van 9.00 tot 12.30 uur)

Voorwaarden

Voor hulp bij het huishouden gelden deze voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U kunt het huishouden niet doen door ziekte, een beperking of hoge leeftijd.
  • U heeft niet genoeg hulp van mensen in uw omgeving.
  • U heeft geen recht op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (ZW).

Krijgt u huishoudelijke hulp dan gelden de volgende regels:

  • De hulp werkt alleen binnen. Het wassen van de ramen buiten of het vegen van de stoep vallen hier bijvoorbeeld niet onder.
  • De hulp werkt alleen in uw eigen woning.
  • Hulp in de huishouding ontvangt u 1 keer per huishouden. Dat geldt ook als meer personen in uw huishouden hulp nodig hebben.

Ondersteuning via Zorg in natura (Zin) of persoonsgebonden budget (pgb)

Krijgt u hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kunt u kiezen tussen zorg in natura en een persoonsgebonden budget (pgb).

Kiest u voor zorg in natura? Dan krijgt u hulp van een zorgverlener die een contract met de gemeente heeft. Dit betekent dat de gemeente de zorg regelt die bij uw situatie past.

Kiest u voor een pgb? Dan bepaalt u zelf bij wie u hulp inkoopt. Het is belangrijk dat u goed kunt aangeven met welk doel deze hulp nodig is. Met een pgb moet u een aantal dingen zelf kunnen regelen. U sluit bijvoorbeeld zorgovereenkomsten met hulpverleners. Ook moet u goed met geld om kunnen gaan en een administratie bijhouden. Bij pgb ontvangt u zelf geen geld: de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt uw hulpverleners. Meer informatie vind u op de pagina Persoonsgebonden budgetexterne-link-icoon.

Kosten

Voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo betaalt u in 2025 een eigen bijdrage van maximaal € 21 per maand. Wordt u begeleid bij het wonen (beschermd wonen), dan kan de eigen bijdrage anders zijn.

Contact

Heeft u een vraag over hulp bij het huishouden? Of kunt u de hulp niet online aanvragen? Neem dan contact met ons. Dit kan via telefoonnummer 14 038 (keuze 1) of via e-mail: meedoen@kampen.nl.

Wet- en regelgeving

Meer informatie