Gemeente Kampen brengt samen met regiogemeenten dak- en thuisloosheid in kaart

09 april 2025
nieuws

Op 9 april doen acht gemeenten in Noordwest-Overijssel mee aan de ETHOS-telling: een brede inventarisatie van dak- en thuisloosheid. In Kampen, Zwolle, Dalfsen, Hardenberg, Steenwijkerland, Staphorst, Zwartewaterland en Ommen gaan ruim 70 organisaties aan de slag om mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats in beeld te brengen.

Het doel is helder: een beter inzicht krijgen in de werkelijke omvang en diversiteit van deze groep mensen. De ETHOS-methode kijkt breder dan bestaande cijfers. Zo worden ook mensen meegeteld die noodgedwongen verblijven bij familie of vrienden, of op een camping, in een auto of schuur.

Onzichtbare dakloosheid zichtbaar maken

De telling is een initiatief van Hogeschool Utrecht en Kansfonds, en richt zich specifiek op de zogenoemde 'verborgen dakloosheid'. Dat betreft onder andere jongeren, gezinnen, mensen zonder papieren en ouderen. Groepen die vaak onder de radar blijven, maar wel hulp nodig hebben.

Ook in de regio wordt het belang van deze aanpak onderstreept. 

Gehighlighte tekst: Wethouder Bernard van den Belt:"Ook in onze gemeente zijn er veel mensen die dak- of thuisloos zijn. Ik zou graag willen weten hoeveel mensen in Kampen niet in hun eigen huis kunnen slapen. En misschien wel in een caravan slapen, bij vrienden, in een auto of zomaar op een bankje in het park.  Om dit in beeld te krijgen vindt van 8 april, tot twee weken erna, de ETHOS-telling in regio IJssel-Vecht plaats. Ook gemeente Kampen doet hier aan mee"

Resultaten beschikbaar in oktober

De betrokken organisaties – van maatschappelijke opvang tot wijkteams en woningcorporaties – vullen op 8 april de vragenlijsten in. De uitkomsten worden op 8 oktober gepresenteerd, vlak voor Wereld Dakloze Mensen Dag. De eerdere ETHOS-tellingen tonen aan dat dak- en thuisloosheid veel breder voorkomt dan vaak wordt gedacht. 

Gemeenten gebruiken de inzichten al om nieuw beleid te maken of bestaande plannen aan te scherpen – bijvoorbeeld voor jongerenhuisvesting of vroegsignalering. Kansfonds en Hogeschool Utrecht willen de telling structureel maken, met deelname van alle regio’s eens per vier jaar. Alleen zo kunnen we meten of maatregelen effect hebben – en of we daadwerkelijk onderweg zijn naar minder dakloosheid.