Aardgasvrij wonen

In 2050 worden alle woningen en gebouwen in Nederland verwarmd zonder aardgas. Welke stappen stelt de gemeente Kampen voor op weg naar een aardgasvrije gemeente? En wat kunt u nu al doen om aardgasvrij te worden?

Waarom stoppen met aardgas? 

We gebruiken samen veel aardgas. We gebruiken aardgas om onder andere onze huizen mee te verwarmen en om te koken. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO2 vrijkomt als het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. In Nederland hebben we afgesproken om over te stappen op andere, duurzamere energiebronnen. Hier zijn een aantal redenen voor.  

Zo zorgt de uitstoot van CO2 voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Daarnaast raakt het Nederlandse aardgas op. De import van buitenlands gas zal tot een hogere energierekening leiden en maakt het ons land - en dus ook onze gemeente - afhankelijk van andere landen.  

 Hoe wordt onze gemeente aardgasvrij? 

Om tot de juiste oplossingen voor aardgasvrij wonen te komen, werkt de gemeente samen met veel partijen zodat zoveel mogelijk inwoners en ondernemers straks betaalbare duurzame warmte kunnen gebruiken. De beste oplossing is per wijk verschillend en hangt onder andere van de warmtevraag en technische mogelijkheden af. We kiezen voor een aanpak per gebied. Stap voor stap, en wijk voor wijk. De gemeente maakt daar de komende jaren samen met bewoners, woningcorporaties en instellingen plannen voor. Wilsum, Het Onderdijks en De Maten zijn de eerste kernen en wijken waar we dit samen met de bewoners gaan verkennen. Voor meer informatie over Wilsum kunt u kijken op Buurkracht Wilsumexterne-link-icoon

De gemeente zorgt ervoor dat er een plan komt met daarin een tijdspad wanneer een wijk of dorpskern van het aardgas af gaat en welk alternatief voor aardgas het beste past. Dit plan noemen we het warmteprogramma. We werken aan een nieuwe versie die we in het najaar van 2025 willen opleveren. We werken graag samen met u en hebben daarom een klankbordgroep. Wilt u meedenken? Mail dan naar energie@kampen.nl.  

Hieronder kunt u de warmtevisie van 2021 lezen, dat is voorloper van het warmteprogramma dat we nu aan het opstellen zijn. 

Warmte(transitie)visie Gebouwde Omgeving

Wanneer is mijn wijk aan de beurt? 

Wilsum, De Maten en Het Onderdijks zijn de eerste gebieden waar we aardgasvrij wonen samen met de bewoners verkennen. Natuurlijk kunt u zelf al aan de slag voordat uw wijk aan de beurt is. Isoleren en een duurzame warmtebron kiezen als uw cv-ketel kapotgaat, zijn stappen die u zelf, zonder de gemeente, al kunt zetten. Ook kunt u kijken of u samen met uw buren aan de slag kunt. Bijvoorbeeld door samen materialen in te kopen of gezamenlijk offertes aan te vragen. Dat kan schaalvoordeel opleveren. Verder heeft de gemeente altijd tijd voor verduurzamingsvragen en vragen over subsidies en hoeft u zeker niet te wachten tot we in uw wijk starten. Vragen kunt u mailen naar duurzaam@kampen.nl

 Uiteindelijk zullen in 2050 alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten worden. Zo'n traject kan vijf tot tien jaar duren, of zelfs langer. Het is nu nog niet duidelijk wanneer uw huis precies van het aardgas af gaat.    

Waar moet ik beginnen om mijn huis aardgasvrij te maken?

Aardgasvrij worden begint met het besparen van energie door uw huis te isoleren. Dit kunt u op korte termijn doen en daar krijgt u nooit spijt van. Ga naar energieloketten.nl/kampen voor advies. De energievakmensen helpen met gratis advies om de eerste stap te zetten. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk op energieloketten.nl/subsidieexterne-link-icoon voor welke subsidie u in aanmerking komt.  

Wie betaalt het aardgasvrij maken van mijn huis? 

Het aardgasvrij maken van uw huis moet u, als u zelf eigenaar bent van het huis, zelf betalen. Wel zijn er subsidies om u op weg te helpen en is het bij de meeste hypotheken mogelijk om een speciale duurzaamheidslening af te sluiten. Deze lening kan zelfs boven op de waarde van uw huis, omdat het verduurzamen van uw woning zorgt voor waardevermeerdering. Doe de subsidiecheck op energieloketten.nl/subsidieexterne-link-icoon.   

Ik woon in een huurwoning, wat kan ik verwachten? 

Wanneer u in een huurwoning van een woningcorporatie woont, is de woningcorporatie verantwoordelijk voor de verduurzaming van uw woning. In de gemeente Kampen zijn twee woningcorporaties actief: Delta Wonen en Beter Wonen. Voor meer informatie kunt u kijken op: Betaalbaar en duurzaam wonenexterne-link-icoon of Energie besparen - Beter Wonen IJsselmuidenexterne-link-icoon. Huurt u een woning via een particuliere verhuurder, dan is deze verantwoordelijk voor de verduurzaming van uw woning.  

Kan het elektriciteitsnetwerk de extra vraag naar stroom wel aan? 

Er is in toenemende mate sprake van netcongestie, oftewel file op het elektriciteitsnet. De overstap van gasgestookte CV-ketels naar (all-electric) warmtepompen zal de vraag naar elektriciteit verder doen toenemen en daarmee ook de druk op het elektriciteitsnet. Verzwaring van het elektriciteitsnet is dan ook essentieel en de gemeente Kampen probeert netbeheerder Enexis hier optimaal in te ondersteunen.  

Een (slim) warmtenet zou de belasting van het elektriciteitsnet juist kunnen verlagen en daarmee netcongestie tegen kunnen gaan. Gemeente Kampen heeft het afgelopen jaar onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden voor alternatieven voor gas in Kampen en omgeving. De conclusie van dit rapport was dat er momenteel geen rendabele mogelijkheden zijn voor een grootschalig warmtenet in Kampen op basis van geothermie. Er wordt nog wel gekeken naar de haalbaarheid van een warmtenet op aquathermie en met bodemenergie.